onsdag den 2. oktober 2013

Ravioli a la Astrid (med tomatsauce)

For nogle uger siden lavede jeg henkogte tomater og jeg er desværre allerede kommet til at spise dem, så nu skal jeg til at henkoge igen. Heldigvis skyldes hele fadæsen at de smagte aldeles fantastisk. Det smarte er at når tomaterne først er henkogte skal man ikke gøre andet end at blende dem, så har man verdens bedste tomatsauce. Det medvirker også til at det er meget nemt at spise dem hurtigt. 

Nå, men det er ikke meningen at det her indlæg skal handle om henkogte tomaters fortryllende egenskaber. Det handler om én af de ting jeg er kommet til at bruge de henkogte tomater til: Ravioli a la Astrid (og lidt a la min kæreste). 

Af en eller anden grund fik jeg lyst til at lave ravioli fra bunden af i dag. Jeg fatter virkelig ikke hvor den idé kommer fra: Jeg har kun brugt min italienske pastamaskine én gang i løbet af de 3-4 år jeg har haft den, og for det meste står den og kigger bedrøvet på mig fra sin plads ovenpå et køkkenskab.

Pastadej er meganemt at lave. Det tager bare lidt længere tid en pasta fra supermarkedet, men til gengæld kan man selv bestemme fyldet. Det er lidt som at være alene hjemme.

Brug 1 æg per 100 gram mel (tipo 00). 200 g mel er nok til 2 portioner pastadej til ravioli. Lav en fordybning i melet og kom æggene ned i fordybningen. Forhåbentlig er du bedre til at fordybe melet end mig, og så stikker æggene ikke af. Æggeudbruddet påvirkede nu heldigvis ikke dejen synderligt negativt. 
1-2-3 pastadej











Når du har æltet dejen i et kvarters tid skal den pakkes ind i noget lufttæt og ligge i mindst 15 minutter. Jeg brugte madfilm, men det vigtigste er at dejen ikke tørrer ud mens den samler sig. Den kan sagtens ligge meget længere end 15 minutter, så lav den dagen i forvejen, hvis du skal have gæster.

Derefter skal dejen køres igennem en pastamaskine. En kagerulle kan bruges, hvis du ikke er typen der har lyst til at investere i fine køkkenmaskiner som ikke bliver brugt, men det ER altså nemmere med en pastamaskine. Der er en hårfin balance mellem at køre den for lidt og for meget gennem maskinen. Når dejen har kørt gennem maskine 3-4 gange samler den sig rigtig fint, men hvis den bliver kørt for meget igennem maskinen tørrer den ud og bliver umulig at arbejde med. 

Der er masser af videoer på YouTube som viser hvordan du laver pastadej, ælter den, kører den gennem maskinen og former raviolierne. Jeg faldt for den her dejlige italienske mama og gjorde næsten som hende. 

Fyldet stod min kæreste for: Ca 150 g groft hakkede østershatte blev marineret i olivenolie, hvidløg, rosmarin og timian smagt til med salt og peber. Derefter blev det hele stegt i smør på mellemvarme. Så blev svampende hakket fint og blandet med spidskommen og ricotta. 
Hjemmelavet ravioli














Raviolierne kogte i ca 2 minutter og blev så anrettet på en tallerken, hvor vi kom sauce af henkogte tomater, revet parmesan og persille fra kolonihaven over. Selv om raviolierne blev spist på en kedelig onsdag så åbnede vi alligevel en italiensk ripasso som virkelig komplimenterede retten. 

Jeg formåede desværre ikke at tage et skarpt billede af retten med parmesan og persille, så i får den næsten færdige ret uden dikkedarer i stedet for:
Ravioli med tomatsauce uden dikkedarer







tirsdag den 17. september 2013

Henkogte tomater a la Camilla Plum

Sidste sensommer lavede jeg henkogte tomater a la Camilla Plum for første gang og resultatet var fantastisk. Tomater smager simpelthen fantastisk her i midten af september og den bedste måde at gemme den gode smag til dårligere tider er ved at henkoge tomaterne. Jeg vil ikke gengive opskriften, for den findes flere steder rundt omkring på nettet. Blandt andet på Havenyt og på DR - Mad der holder.

Det er også sjældent at jeg følger opskriften slavisk. Normalt går jeg ned i Torvehallerne og køber de tomater der ser bedst ud lige nu, og hvis min lokale grønthandler har nogle tomater af god kvalitet henter jeg også nogle tomater derfra. Det tager tid at sterilisere glas og at koge vand til at koge tomaterne i så de kan blive flået, så når man først er i gang kan man lige så godt lave en stor portion.

Tomater fra grønthandlerenCherrytomater fra torvehallerne i København

I dag købte jeg en ordentlig røvfuld cherrytomater fra Torvehallerne og nogle almindelige tomater fra grønthandleren. Efter at tomaterne var flået blev de lagt på glas, og så kom der hvidløg, chili, timian, lidt balsamico, hel sort peber og salt i. I skrivende stund står tomaterne i ovnen på ca 80 C°, og der planlægger jeg at lade dem stå til i morgen tidlig. Jeg kan af gode grunde ikke sige noget om hvordan de smager endnu, men jeg har aldrig henkogt tomater, der ikke kom til at smage godt.

Næste år glæder jeg mig til at henkoge mine egenproducerede tomater fra kolonihaven. Det er faktisk dyrt at lave henkogte tomater, når man skal betale for tomaterne.

torsdag den 12. september 2013

Hjemmelavet rabarbersaft med vanille

Sidste weekend i August havde vi besøg af min svoger og svigerinde. Efter en god aften, hvor vi var til Nordic Taste under Copenhagen Cooking og derefter på Yan's wok, endte vi på Frederik VI på Frederiksberg Allé. Her startede kimen til dagens blogindlæg: I mellem alle øllene var der én i selskabet, der købte en rabarbersaft. Drengene så straks drinkspotentiale i den, og den blandet med rom. Der gik ikke lang tid, og så var Frederik den VIs  rabarbersaftlager tømt. Drinken var kort sagt en success.

Hjemmelavet rabarbersaft
Ugen efter købte jeg kolonihaven og blandt ukrudt, græs og jord fandt jeg en kæmpe rabarberplante. Det var oplagt at prøve at lave sin egen rabarbersaft.

Jeg tog udgangspunkt i Den Grønne syltebog, men tilføjede en vaniljestang.

Opskrift på rabarbersaft

1100 gram rabarber skåret i 2-3 cm
1 dl vand (ca 1 dl per kg)
1 vanillesang
195 g sukker

Rabarberen koges ved lav varme under låg sammen med 1 dl vand og en flækket vanillestang. Når rabarberen er kogt til smat er den klar. Det tager ca 20 min.

Derefter sies rabarberen fra saften. Giv det hele god tid til at dryppe af, så du får trukket mest muligt saft ud. Held saften over i et litermål, så du ved hvor meget væske du har. Jeg fik 6,5 dl ud af mit udtræk. Hæld saften over i en gryde og tilsæt 30 g sukker per dl væske. I mit tilfælde 195 gram.  Når sukkeret er opløst skal saften hældes på en steril flaske.

Hvis jeg skulle lave saften igen ville jeg havde komme lidt mindre sukker i. Jeg er ikke vild med søde sager og ville gerne haft mere syre frem i saften, men den smagte rigtig godt, og syre kan jeg altid tilsætte i form af en citron når jeg bruger saften til drinks.

søndag den 8. september 2013

11 ting jeg har lært siden jeg overtog kolonihaven

  • Hvad en kultivator er
  • Alt om grøngødning
  • Hvordan man beskærer vin
  • At man kan betale for lån af fræser med øl
  • Det er dumt at fræse i tør jord
  • Alt om bjælkehyttemarkedet i DK
  • Hvad et stolpefundament er
  • At haver hurtigt koster penge
  • Vabler og havearbejde hører sammen
  • Naboens tomater smager drøngodt
  • At man sagtens kan kaste med sten i drivhus uden glas
Drivhus uden glas

lørdag den 7. september 2013

Nedrivning af gammel kolonihave

Efter at jeg havde underskrevet de nødvendige papirer og betalt de nødvendige håndører for haven har det kløet i mine fingre for at komme derud og rive det gamle hus ned.

Huset var i rigtig dårlig stand og derudover alt for småt. Der kunne ikke en gang stå en seng inde i huset. Jeg vil gerne have mulighed for at overnatte og for at gå indenfor når vejret kræver det, så jeg skal have bygget et nyt hus. Det forudsætter jo at det gamle bliver revet ned og bortskaffet. Vi lånte et brækjern af nogle venner og så gik vi i gang fredag aften.

Selve nedrivningen af huset tog et par timer og jeg skal ærligt indrømme at det var min kæreste der stod for den største del af arbejdet. Vi havde kun ét brækjern, så det var også svært for mig at hjælpe. Det der tog mest tid var at brække gulv og tag op, samt at køre resterne af huset væk. Kolonihaveforeningen har heldigvis et velfungerende system med containere, hvor man kan smide sit affald. Det har sparet os for en del ture til genbrugspladsen. Desværre var containeren til brændbart affald fyldt så vi er ikke kommet af med hele huset, som må ligge og flyde i haven indtil de får tømt containeren.

I morgen står den på fræsning af haven.